Hobby

kuchnia

warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki na warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem:

op. ciasta francuskiego
o,5 op. mrożonego szpinaku /o,5 szkl. po rozmrożeniu/
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki startego sera mozzarella
oliwa
sól i pieprz

Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 200°C

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno posiekany czosnek na ok. 0,5 min /do czasu aż poczujemy jego cudny aromat/.

Następnie dodajemy szpinak i smażymy ok 7 min doprawiając go porządnie solą i pieprzem.

Po tym czasie przerzucamy szpinak na gęste sitko aby oddzielić go od nadmiaru wody.

Na rozłożone ciasto francuskie nakładamy równomiernie szpinak i posypujemy całość serem.

Zwijamy całość w ciasny rulon zaczynając od krótszej strony.

Kroimy całość wzdłuż na dwie części.

Sklejamy delikatnie początek dwóch kawałków i zaplatamy ‘warkocz’ na końcu też łącząc nasze dwa kawałki.

Całość pieczemy przez 30 min. do momentu zarumienienia się ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation