Kuchnia

Rolady

ROLADA Z KREMEM GRAND MARNIER
Za roladę zabierałam się od początku odchudzania, czyli od dawna :) i żałuje, że dopiero teraz się skusiłam. Rolada jest pyszna. Zrobiłam w wersji z czekoladowym ciastem, ale można kakao ominąć i będzie jak w przepisie w książce dr. Dukana. Ze względu na ilość jajek, ciasto musi nam starczyć na 3 dni.



Składniki:

ciasto:

3 jajka
3 łyżki otrąb owsianych (można je wcześniej zmielić)
1 łyżka chudego mleka
280g chudego sera w kostce
1 łyżka maizeny lub 1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
zapach waniliowy
krem:

2 łyżeczki żelatyny
1 szklanka mleka
2 żółtka
1 łyżka słodziku w proszku do pieczenia
1 łyżka maizeny
zapach pomarańczowy





Mleko zagotować. W naczyniu wymieszać pozostałe składniki na krem. Mleko zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać mleko do masy z żółek i dokładnie mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić i wsadzić do lodówk, aby masa się ścieła.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z serkiem, słodzikiem i aromatem na gładka masę. Dodać mleko, otręby, maizenę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite na pianę białka. Masę wyłoży na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30min w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, oderwać papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i delikatnie zawinąć. Wsadzić do lodówki. Przed podaniem posypać słodzikiem lub kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation