Święta i uroczystości

Wielkanoc

Mazurek różany

Smaczny, bardzo słodki mazurek o wspaniałym aromacie. Różany, migdałowy i maślany. Ciasto jest kruche, ale ładnie się kroi
Składniki:
Ciasto:
200g mąki (użyłam tortowej)
100g zmielonych migdałów
200g zimnego masła
90g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
szczypta soli
Do przełożenia:
1-2 łyżki konfitury z owoców róży
1 łyżka konfitury z płatków róży
Polewa:
150g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki konfitury z płatków róży
barwnik spożywczy lub łyżeczka soku z buraków
Do dekoracji:
posiekane migdały
kolorowe czekoladowe jajeczka,
różyczki, motylki z marcepanu

Ciasto:
1. Mieszamy ze sobą mąkę, migdały, cukier puder, sól. Dodajemy posiekane masło oraz resztę składników i zagniatamy szybko ciasto.

2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Dwie tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciastem wyłożyć dno przygotowanych tortownic, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia.

3. Konfiturę z owoców róży wymieszać z 1 łyżką konfitury z płatków róży. Jeden krążek ciasta posmarować konfiturą i przykryć drugim ciastem, wierzch obciążyć deseczką i odstawić ciasto najlepiej na całą noc.

Polewa:
4. Do rondelka dodać sok z cytryny i przetartą przez sito konfiturę z płatków róży. Lekko podgrzać, mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać cukier puder, barwnik i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty (masa ma być gęsta, jeśli wyszła rzadka, proszę dodać jeszcze cukru pudru, jak za gęsta, to soku z cytryny).

5. Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu mazurka i udekorować go migdałami, jajeczkami oraz marcepanem.

źródło http://www.malacukierenka.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation