Kuchnia

przystawki

Zapiekanka z morszczuka i ziemniaków

Składniki:
3 większe filety z morszczuka
5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 jajka
100 g potartego, żółtego sera
sól i pieprz do smaku
pieprz ziołowy i przyprawy według uznania


Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w grubsze plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków, które posolić i popieprzyć. Odmrożonego morszczuka odsączyć w ręczniku papierowym, pokroić na większe kawałki i przyprawić solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami, a następnie połowę ułożyć na ziemniakach. Jajka wbić do garnuszka, dokładnie rozbić widelcem, dodać starty żółty ser , przyprawić i wymieszać, a następnie połową polać zapiekankę. Na polaną rybkę wyłożyć następną warstwę ziemniaków, przyprawić, rozłożyć pozostałą rybę i zakończyć warstwą ziemniaków. Polać pozostałymi rozbełtanymi jajkami. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 40 min. Podałam posypane koperkiem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation