Kuchnia

chleb

Prosty chleb na zakwasie żytnim

Składniki
zakwas żytni aktywny 230 g
maślanka 130 g
woda 70 g
olej 25 g
mąka żytnia 140 g
mąka pszenna 400 g
sól 1 płaska łyżka
cukier 1 łyżeczka

Sposób przygotowania
Krok 1
Przy młodym zakwasie można dodać 1 łyżeczkę drożdży. Ja pominęłam.
Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Krok 2
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe, naciskając je palcem. jeśli błyskawicznie się odkształci musi jeszcze rosnąć, jeśli zajmuje mu to trochę czasu, można już piec.
Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni. Ścianki piekarnika spryskać spryskiwaczem. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.

Krok 3
Upieczony bochenek, opukany w spód będzie wydawał głuchy dźwięk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation