Kuchnia

lody, sorbety

Lody truskawkowe z bazylią - przepis
• Kuchnia Lidla
LODY TRUSKAWKOWE Z BAZYLIĄ

Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.
zacznij gotować
SKŁADNIKI

350 g truskawek
5-6 łodyg bazylii
200 g śmietany kremówki
2 świeże żółtka
100 g cukru
bazylia do dekoracji

250 g truskawek oczyszczamy, 200 g miksujemy, resztę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii obrywamy i drobno siekamy. Śmietanę zagotowujemy.

Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy przez ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy purée z truskawek, pokrojone w kostkę truskawki i bazylię, mieszamy i całość wstawiamy w płytkim naczyniu co najmniej na 4 godziny do zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu.

Pozostałe truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Lody porcjujemy na kulki, podajemy z plasterkami truskawek udekorowane bazylią.

Wskazówka: lody możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation