Święta i uroczystości

wielkanocne słodkości

Składniki :

Na kruchy spód:

200 g mąki

40 g cukru pudru

100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałeczki

2 płaskie łyżki jogurtu greckiego

szczypta soli

kilka kropli olejku cytrynowego

Na masę cytrynową:

60 g masła

2 łyżki mleka

1 łyżka cukru wanilinowego

60 g cukru pudru

100 g mleka w proszku

2-3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

kilka kropel żółtego barwnika

Do dekoracji:

płatki migdałowe i całe migdały bez łupinek





Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, początkowo rozcierać składniki między palcami, później zagnieść całość w kulkę i rozpłaszczyć, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 20-30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Schłodzone ciasto rozwałkować . Przełożyć razem z papierem z dołu na blaszkę i piec około 15 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Wyjąć i wystudzić.

Przygotować masę. Do jednej miseczki przesiać przez sitko cukier puder, do drugiej przesiać mleko w proszku, a do małej filiżanki wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę- wszystko trzeba przygotować zanim rozpoczniemy podgrzewanie składników. W rondelku umieścić masło, mleko oraz cukier wanilinowy i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Podgrzewać na średniej mocy palnika i zagotować mieszając. Wsypać cukier puder , zamieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika. Wsypać przesiane mleko w proszku zamieszać energicznie rózgą kuchenną i od razu wlać sok z cytryny wymieszany ze startą skórką. Wymieszać dokładnie- masa powinna być jednolita i gęsta.

Gęstniejącą masę przelać na spód i rozprowadzić łyżką. Udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation