Kuchnia

Jedzonko

Babka snickers - Coolinarna Strefa

Babka snickers

Print Friendly and PDF PRZEPIS

Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min.

Składniki
125 g masła
125 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
125 ml mleka
250 g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku)
solone orzeszki ziemne
polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady)

Przygotowanie
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1).
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami (na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując.
Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować.
Do natłuszczonej formy do babek przelać ciasto. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem).
Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy. Resztę kajmaku podgrzać (w puszce) w garnku z wodą, ew. dodać odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś ozdobić polewą czekoladową tworząc "esy-floresy".

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation