Kuchnia

Przepisy

Wuzetka
na mój sposób, z wiśniami i nalewką wiśniową

Składniki na ciasto:

6 jajek
150 g drobnego cukru do wypieków
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.

Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.

Do nasączenia:

pół szklanki nalewki wiśniowej
1/4 szklanki wody
Wymieszać.

Masa śmietankowa:

500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny (opcjonalnie*)
wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji
Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.

Przeczytaj tutaj, w jaki sposób dodawać żelatynę do kremu.

Wykonanie:

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.

Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić.

Przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Polewa czekoladowa:

60 g czekolady gorzkiej
60 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany kremówki 36%
W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Odstawić na 2 - 3 minuty, po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady.

Smacznego :-).

* użycie żelatyny jest opcjonalne ; użyłam double cream (nie potrzebuje usztywnienia żelatyną)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation