Kuchnia

slodkosci

Tort czekoladowy - bez glutenu, bez nabiału, paleo - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy

Składniki

BISZKOPT

5 jaj
2 średnie, bardzo dojrzałe banany
2 łyżki tłuszczu kakaowego (lub oleju kokosowego)
4 łyżki miodu
3-4 łyżki kakao
80 g mąki kasztanowej
30 g mąki kokosowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki octu jabłkowego
MASA

1 litrowy karton mleka kokosowego w stanie stałym (bez wody) - polecam House of Asia - skład nie jest idealny ale konsystencja najlepsza do tego typu zastosowań
3 łyżki tłuszczu kakaowego
1-2 łyżki miodu
2-3 łyżki kakao
1 laska wanilii
(opcjonalnie) rozmrożone wiśnie bez pestek
NA WIERZCH

1 garść płatków suszonego kokosa
1 garść orzechów włoskich (pomiń jeśli unikasz produktów mogących działać prozapalnie)
ok 1-2 łyżeczek miodu
sól wedle uznania
Wskazówki

ok 4-5 godzin (w tym 40 min. pieczenia) 180 °C 12 kawałków tortownica o średnicy 22 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Tłuszcz kakaowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ściągamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy miód i kakao. Zostawiamy do ostudzenia.

Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Mąkę kasztanową przesiewamy razem z sodą oczyszczoną.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, ale na mniejszych obrotach, dodajemy zmiksowane banany, żółtka i masę kakaową. Nie przerywając miksowania dodajemy obie mąki łyżka po łyżce. Kiedy ciasto będzie jednolite dodajemy ocet jabłkowy.

Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut. Gotowość biszkoptu sprawdzamy nakłuwając wykałaczką – powinna wyjść sucha.

Biszkopt odstawiamy na bok aż wstępnie ostygnie i opadnie. Właściwie zrobiony biszkopt powinien mieć równą powierzchnię. Zapadnięty oznacza zakalec.

Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i pozwalamy mu przeschnąć.

Aby przygotować krem rozpuszczamy tłuszcz kakaowy w kąpieli wodnej. Ściągamy z ognia, dodajemy miód, kakao i ziarna wyskrobane z laski wanilii. Dokładnie mieszamy i studzimy. Ta masa nie powinna być zbyt gęsta.

W mikserze ubijamy mleko kokosowe (w stanie stałym), dodajemy ostudzoną masę kakaową. Tu możemy dodać jeszcze kakao w proszku jeśli chcemy osiągnąć bardziej intensywny kolor lub większą gęstość. Masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Pojemnik musi być zamykany, inaczej masa przejdzie zapachami lodówki.

Ostudzony i osuszony biszkopt przecinamy długim i ostrym nożem na trzy blaty. Możemy sobie pomóc nacinając go wstępnie pętlą z nitki, zaznaczając drogę cięcia.

Na każdy blat nakładamy warstwę masy grubości ok 2 cm i rozprowadzamy równomiernie, możemy powciskać rozmrożone i odsączone z soku wiśnie. Masę nakładamy też na wierzch i boki tortu. Najlepiej do tego celu wykorzystać łopatkę do tortów.

Tort z masą wstawiamy do lodówki (najlepiej pod przykryciem) na ok 1 godzinę.

Na patelni prażymy posiekane płatki kokosa (mniej wrażliwi mogą dodać posiekane orzechy włoskie). Po uprażeniu i odstawieniu polewamy miodem i solimy obficie. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wierzch tortu przed podaniem możemy posypać startą czekoladą i przygotowanymi wcześniej płatkami kokosowymi (i orzechami).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation