Kuchnia

Food - ciasta pieczone

2 punkty widzenia: Przepyszne i szybkie CIASTO BANANOWE Z KRUSZONKĄ...
blacha o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
3 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 łyżeczki soli,
3/4 łyżeczki sody,
cukier waniliowy (duży, 15g),
6 średnich bananów (mocno dojrzałych),
4 łyżki mleka,
1/2 łyżeczki octu,
180 g miękkiej margaryny albo masła (u mnie margaryna Kasia),
1 szklanka cukru,
2 jajka (małe, ja dałam rozm. M).

Kruszonka:
9 łyżek cukru,
9 łyżek mąki,
70 g masła,
1/2 łyżeczki cynamonu.



PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Najpierw do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy, wszystko wymieszać i odstawić.
Potem w drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać mleko, ocet, wymieszać i odstawić.
W trzeciej większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysto, dodać jajka i zmiksować. Następnie dodawać porcjami papkę bananową i miksować. Potem zmniejszyć obroty i dalej miksować, dodając po łyżce suche składniki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Kruszonka:
Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać margarynę (lub masło) i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać po wierzchu ciasto.
Piec około 60 minut w 180°C (do tzw. suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation