Kuchnia

zapiekanki/dania jednogarnkowe

Placki ziemniaczane z bobem, ziołami i kwaśną śmietaną

Składniki:

1 kg obranych ziemniaków
500 g bobu
mała łyżka soli
5 ząbków czosnku
50 g dojrzewającego sera krowiego
chili czerwone
3 białe cebule
20 g majeranku
20 g oregano
20 g kolendry
2 jajka
200 g mąki pszennej
sól, pieprz czarny do smaku
małe opakowanie roszponki
200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić lekko solą oraz przełożyć na metalowe sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do tartych ziemniaków dodać posiekany czosnek, chili, ser dojrzewający, tartą białą cebulę, listki świeżych ziół (majeranek, oregano, kolendra), całe jajko, mąkę pszenną oraz sól, pieprz mielony i posiekany świeży bób. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, jeśli masa jest mokra, dodać jeszcze mąkę pszenną. Rozgrzać patelnię i placki smażyć na oleju aż uzyskają złoty kolor, a następnie przełożyć na pergamin. Na talerzu ułożyć porcję placków, dodać liście roszponki oraz kwaśną śmietanę.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/dania-z-bobem-warte-sprobowania-przepisy-sebastiana-olmy?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation