Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

Jogurtowiec truskawkowy - PRZEPIS - Mała Cukierenka
Jogurtowiec truskawkowy
Składniki:
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
350g umytych, obranych truskawek
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 150g umytych, obranych truskawek
poszatkowane pistacje do ozdoby

1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

2. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Około 150g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na dnie keksówki. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.

3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.

4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać.

5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem. Masę przelać do keksówki z galaretką i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

6. Stężały deser przykryć paterą lub deseczką i obrócić do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą i posypać poszatkowanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation