Kuchnia

male co nieco

Wegańskie burgery - szybkie, proste i najlepsze wege burgery

SKŁADNIKI
½ dużej cebuli lub jedna mała
40g masla orzechowego (lub olej kokosowy lub zblendowane pestki dyni lub nasiona słonecznika)
40g przecieru pomidorowego
100g płatków jaglanych (lub płatków ryżowych)
200ml gorącej wody
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka suszonej kolendry
sól i pieprz do smaku
1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsaczeniu)
WYKONANIE
Cebulę posiekaj na drobna kosteczkę, wrzuć do garnuszka, wlej wodę by cebula była w niej zanurzona i duś cebulkę przez kilka minut, aż będzie miękka. Gdy woda wyparuje, dodaj masło orzechowe oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj, cały czas podgrzewając. Dodaj 200ml gorącej wody, płatki jaglane i przyprawy: wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Cały czas podgrzewaj i mieszaj. Gdy płatki jaglane zaczną być miękkie, klejące i stworzą gęsta masę, zdejmij z gazu. Następnie dodaj dobrze wypłukaną czerwoną fasolę z puszki i dokładnie wymieszaj w masę. Uformuj 6 równych burgerów i smaż beztłuszczowo na wolnym ogniu na nieprzywierajacej patelni przez kilka minut z każdej strony.
Propozycja podania: możesz tymi burgerami zastąpić smażone kotlety oraz klopsy i traktować je jako zamiennik lub włożyć w bułkę z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation