DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

SKŁADNIKI
1 - 2 PORCJE
1 łyżka oleju kokosowego
1 mała cebula
1/2 marchewki
1/2 papryki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1/2 łyżeczki płatków chili lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki
250 ml mleka kokosowego
250 ml bulionu
1 pojedynczy filet z kurczaka
200 g świeżego makaronu Ramen lub Udon
1/4 limonki
świeża kolendra do posypania

PRZYGOTOWANIE
W woku lub dużej głębokiej patelni lub w garnku podgrzać olej kokosowy. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i na niedużym ogniu delikatnie podsmażać przez ok. 4 minuty.
Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i co chwilę mieszając podsmażać przez 1 - 2 minuty.
Dodać obrany i drobno starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawę curry i chili, wymieszać. Wlać mleko kokosowe i zagotować. Dodać bulion i znów zagotować.
Gotować przez 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę surową pierś kurczaka. Wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, aż mięso zmięknie.
Dodać świeży makaron Ramen i za pomocą dwóch łyżek wmieszać go w sos. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczej 1 i 1/2 minuty. Odstawić z ognia i posypać kolendrą. Skropić sokiem z limonki.

Skopiowane z
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-ramen-z-kurczakiem-curry?fbclid=IwAR0iB7-HtQsmAiiq3AAD13UKFls7WE9yrTwSy_wE3pPcXRucGLAZa98q_y0
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation