Kuchnia

szklaneczka, kieliszeczek

Sok z mięty z imbirem - DomPelenPomyslow.pl
40 gałązek mięty
1 duża cytryna
3 szklanki cukru
5 szklanek wody
10 plasterków imbiru

Dokładnie myjemy, a następnie osuszamy miętę, po czym siekamy ją na drobniejsze kawałki.
Wodę z cukrem zagotowujemy, kiedy cukier się rozpuści, dodajemy posiekaną miętę i imbir.
Tak przygotowany napar, odstawiamy na 24 godziny.
Syrop przecedzamy przez gęste sitko lub gazę.
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do syropu.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut.
Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub buteleczek.
Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Tak przygotowany sok z mięty możemy dodawać do wody, gorących i zimnych napojów, drinków a także herbaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation