Kuchnia

przepisy kulinarne

Ciasto hukzulka
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

500 g maki tortowej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek, dużych
200 g masła, zimnego
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

6 białek, dużych
1 1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

300 g masła, temp pokojowa
400 g masy kajmakowej
100 g orzechów ziemnych

DODATKOWO:

1 słoiczek dżemu np. porzeczkowego, śliwkowego, jagodowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formy o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej jeśli mamy dwie).

Składniki na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem oraz proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, wodę oraz sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. 1/4 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą dzielimy na dwie części i wkładamy na godzinę do lodówki. Dno form wylepiamy ciastem i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie smarujemy każdy blat ciasta połową dżemu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę. Wykładamy po połowie na każdy blat ciasta. Ciasto, które zamroziliśmy wcześniej ścieramy na jedną część bezy. Pieczemy w temp. 160 C przez około 35-40 min. (jeśli nie masz dwóch takich samych form do pieczenia składniki na bezę podziel na pół i piecz jedną po drugiej wykonując bezę tuż przed pieczeniem). Jeśli pieczesz na dwóch poziomach piekarnika ustaw termoobieg i zmniejsz temp. do 150 C. Gotowe zostawiamy do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową oraz posiekane i podprażone orzechy. Wykładamy na ciasto, które jest bezą na górze i przykrywamy warstwą ze startym kruchym ciastem na wierzchu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki szczelnie owinięte folią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation