Kuchnia

Przetwory

Syrop z młodych pędów sosny


Składniki

1 kg pędów sosny
800 g cukru

Instrukcje

Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, nie myć
Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, przesypywać każdą warstwę cukrem
Na koniec mocno docisnąć, można zrobić to pałką
Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca
Odstawić słój najlepiej na słoneczny parapet na około 4 tygodnie, co kilka dni można przemieszać zawartość słoja aby cukier lepiej się rozpuścił
Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów
Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu

Dawkowanie

Dorośli po 1 łyżce 3- 4 razy dziennie
Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie

Notatki
- Biały cukier można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub ksylitolem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation