Kuchnia

Przepisy

Jogurtowe ciasto truskawkowe

Składniki ( na małą keksówkę, ok. 12×25 cm)
wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę
– 250 ml jogurtu naturalnego ( może być tez kefir lub maślanka)
– pół szklanki oleju ( np. rzepakowego)
– dwa duże jajka ( lub trzy małe)
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– łyżeczka sody do pieczenia
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka kakao
– ok. 25 dag pokrojonych w kawałki truskawek
– ew. dwie garście posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów

WYKONANIE:
Ustawić piekarnik na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką. W jednej misce wymieszać jogurt, olej, jajka i wanilię. W drugiej mąkę, sodę, proszek, cukier i kakao. Kawałki truskawek oprószyć łyżką mąki, lekko wymieszać. Do miski z mąką wlać masę z jogurtem, wymieszać krótko i nieporządnie łyżką. Dodać truskawki, delikatnie i krótko przemieszać i od razu przełożyć ciasto do formy. Posypać orzechami. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od dołu, z piekarnikiem ustawionym na funkcję góra- dół. Piec ok. 45 – 50 minut. Patyczek od szaszłyka włożony w ciasto powinien wyjść nieoklejony, suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation