Inne

przepisy

MAŚLANA BUŁKA BRIOCHE


Składniki: (na dwie Brioche)

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
400 g mąki pszennej
6 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
160 g miękkiego masła


Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka


Przygotowanie:


Ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki w połowie ilości mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do „ruszenia” drożdży.


Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka i cukru, mąkę, sól oraz jajka. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na koniec dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ponownie wyrobić.


Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.


Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować zgrabną kuleczkę.
Przygotować dwie keksówki o wymiarach 10×20 cm (lub troszkę większe). Wysmarować je masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej włożyć po 8 kuleczek ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 1 godzinę.




Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone Brioche wyjąć z keksówek i pozostawić do przestudzenia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation