Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

chleb z twarogiem i ziarnami

Składniki dla foremki 24 x 10 cm

mąka pszenna typ 650 500 g
* letnia woda 350 ml
* sól 1,5 łyżeczki
* świeżych drożdży 15 g
* ulubionych ziaren (u mnie słonecznik, czarny sezam, biały mak, płatki owsiane, siemię lniane) 100 g
* dowolnego twarogu 100 g
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy mąkę, wlewamy letnią wodę. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokruszony twaróg, ziarna, sól. Dodajemy aktywny zaczyn drożdżowy i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy pestki. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 40 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation