Wnętrza

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Ciasto adwokatowe bez pieczenia

Na krem adwokatowy:
1 l mleka
1 szkl. cukru
5 żółtek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
300 g masła, w temperaturze pokojowej
250 ml ajerkoniaku
Dodatkowo:
ok. 400 g herbatników kakaowych

Krem adwokatowy:
W rondlu zagotować 500 ml mleka z cukrem.

W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 500 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Kolejno wlewać cienkim strumieniem ajerkoniak, cały czas miksując, do połączenia.

Wykonanie:
W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Czynności powtarzać, aż do ułożenia 3 warstw herbatników i kremu.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation