Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Lion

Składniki :

duże opakowanie herbatników ( ok.56 sztuk herbatników)
1 puszka masy krówkowej ( 400g)
Składniki na masę z batonikami Lion:

750g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
5 batoników Lion
Składniki na masę śmietanową:

500ml śmietany kremówki 36%
2 usztywniacze do kremówki ( dodajemy gdy śmietana nie będzie wystarczająco sztywna po ubiciu)
1 – 2 łyżki cukru pudru
starta ciemna czekolada
Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 20cm x 30cm

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Masę korówkową podgrzać w garnuszku ciągle mieszając (lepiej będzie ją rozsmarować). Wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek.

Przygotowanie kremu z batoników Lion :

Batoniki Lion pokroić w kostkę

150ml śmietany kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, Mieszać tylko do momentu połączenia się się składników.

Batoniki wsypać do masy, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników.

Na masie wyłożyć trzecią warstwę herbatników.

Przygotowanie masy z kremówki:

Śmietanę kremówkę (500ml) ubić na sztywno ( pod koniec ubijania dodać cukier puder) . Ubitą śmietanę kremówkę wyłożyć na warstwę herbatników. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej zostawić na całą noc
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation