Kuchnia

chleby i buły

Bułeczki wiejskie

Składniki:

-mąka pszenna typ 650 150 g
-letnia woda 250 ml/ 150-200ml, mniej wody przy zwykłych drożdżach
-sól 1,5 łyżeczki
-mąka orkiszowej pełnoziarnistej 150 g
-białko 1 szt.
-suszonych drożdży instant 3 łyżeczki /26g zwykłych
-twarogu 100 g
-posiekanego szczypiorku 2 łyżki
-sezamu (wierzch) 2 łyżki

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rozgnieciony twaróg, posiekany szczypiorek, suszone drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto podzielimy na 8 części, z każdej formujemy bułeczkę.
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation