Kuchnia

PIEROGI NALEŚNIKI KROKIETY RACUCHY

Krasnowstawskie pierogi koperkiem

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1 łyżka śmietany sojowej (z TEGO przepisu), lub innej
– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda

Farsz:
– około 1 kg ziemniaków
– 1 bardzo duży pęczek koperku
– 2 spore cebule
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Farsz:
– ziemniaki obrać, ugotować, utłuc lub przecisnąć przez praskę, wystudzić
– dodać drobno pokrojony koperek
– cebulę pokroić w drobną kotkę i zrumienić na oleju. Dodać do farszu
– farsz doprawić do smaku solą i pieprzem

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą. Dodać śmietanę. Dolewać powoli gorącą wodę
– wyrabiać kilka minut elastyczne i twardawe ciasto
– cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować w osolonej wodzie. 3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze zrumienioną cebulką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation