Kuchnia

kuchnia

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki na 10 kotlecików:

6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej
Składniki na sos pieczarkowy:

600-700g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 marchew
1 mniejsza pietruszka
natka pietruszki (kilka listków)
sól ,pieprz
kilka kropli sosu sojowo-grzybowego (opcjonalnie, można pominąć)
2 szkl. wody
150g gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
1. Kotlety ziemniaczane: ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie studzimy, obieramy ze skóry, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulkę drobno siekamy, zrumieniamy na maśle, dodajemy przestudzoną do ziemniaków. Dodajemy również jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formułujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.



2. Pieczarki i cebulę kroimy w plastry lub kostkę, podsmażamy na maśle. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, dodajemy do pieczarek i cebuli. Wszystko podlewamy wodą i dusimy 15minut. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowo-grzybowym. Zaprawiamy wszystko śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia.



3. Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ewentualnie surówką.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation