Kuchnia

jedzonko

Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów – Bullio

SKŁADNIKI:

350 g ciecierzycy
ok. 15 kawałków suszonych pomidorów z oleju
2 jajka
1 średnia cebula
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
sól
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego oregano
pół pęczka natki pietruszki
olej do smażenia
Ciecierzycę przesypać do garnka i zalać zimną wodą ok. 5 cm nad poziom ciecierzycy. Zostawić pod przykryciem na ok. 12 godzin. Po tym czasie wylać na sitko i odcedzić. Następne wrzucić z powrotem do garnka i zalać świeżą wodą również ok. 5 cm nad poziom nasion. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę soli.

Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i zmiksować w malakserze. Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.



Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, pomidory, natkę, olej z pomidorów, jajka, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli, pieprz, kmin rzymski i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszać.

Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation