Kuchnia

kolacja

PIEROGI DOMINIKAŃSKIE

SKŁADNIKI:

CIASTO:
300g białego sera mielonego,
1 jajko,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżka miękkiego masła,
Szczypta soli,
NADZIENIE:
2 jajka ugotowane na twardo,
1 cebula,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki,
Sól,
Pieprz,
Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i siekamy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do miski wkładamy przestudzoną cebulę, posiekane jajka, koperek lub natkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość do połączenia. Nadzienie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyjmujemy je, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej.

Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem z dodatkiem surówek. Przed podaniem można je posypać także startym żółtym serem.

Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation