Inne

chcę to

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem
Składniki (ok. 15)
550g mąki pszennej
15g drożdży suchych/30g świeżych
2-3 łyżki roztopionego masła
1 szkl letniego mleka
1 jajo
2 żółtka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży*, cukru, części podgrzanego mleka. Po 15 min, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia (ok.1-1,5 h).
Gdy podwoi objętość krótko wyrobić, podzielić na równe cz(ok 60g), formować bułeczki, nadziewając je. Położyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę i odłożyć na 1/2h do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

Kruszonka
120g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60g masła

Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 25min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation