Inne

Pomysły na kolację i deser

Krem z zielonego groszku

Składniki:

– 450 g mrożonego zielonego groszku (jeżeli nie macie mrożonego groszku można użyć również ten z puszki)
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– pieprz, sól, kminek mielony
– 500 ml bulionu warzywnego
– 100 g śmietanki 18%
– 1 żółtko

Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy zielony groszek i gotujemy do miękkości. Kiedy groszek nam się ugotuje to 2 łyżki odstawiamy sobie na bok do dekoracji a resztę blendujemy na gładką masę. Do kremu dodajemy bulion warzywny i mieszamy. Na koniec śmietankę łączymy z żółtkiem i dodajemy do niej niewielką ilość zupy a potem wlewamy do kremu. Gotowy krem dekorujemy śmietanką i groszkami które wcześniej odłożyliśmy. Jeżeli ktoś ma ochotę to do kremu może dodać groszek ptysiowy czy grzanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation