Kuchnia

Pasztety

PASZTET

Składniki:

700 g szynki wieprzowej
700 g łopatki wieprzowej
500 g boczku lub podgardla
400 g wątróbki drobiowej
2 nogi z kurczaka
1 noga z indyka
2 marchewki
1 malutka pietruszka
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 bułki
4 jajka
sól
pieprz
½ kg słoniny do obłożenia

Łopatkę, szynkę, boczek, kurczaka i indyka nastawiamy do gotowania. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie łyżkę vegety. Gotować trzeba mięso na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny. Po godzinie gotowania dodajemy marchewkę i pietruszkę. Ugotowane mięso mielimy na drobnych oczkach razem z usmażoną na oleju wątróbką, marchewką, pietruszką i namoczonymi wcześniej w wodzie i odciśniętymi bułkami. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, dosalamy, dodajemy gałkę i pieprzymy. Lepiej, żeby mięso było dość słone. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do mięsa. Dokładnie ale i delikatnie łączymy składniki. Keksówki wykładamy cieniutko pociętym boczkiem (spód i boki), ewentualnie można wysmarować olejem i podsypać bułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia się wierzchu i odchodzenia boków od ściany keksówki (nigdy nie patrzę na zegarek, ale jest to co najmniej 40 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation