Kuchnia

Ciasta i słodkości

Zimny jabłecznik na cynamonowym spodzie

ZIMNY JABŁECZNIK NA CYNAMONOWYM SPODZIE
2 szklanki musu jabłkowego

galaretka cytrynowa i łyżka żelatyny

spód :

2/3 szklanki mąki

1 /2 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki cynamonu

Spód wymyśliłam, bo chciałam, żeby jabłkowa galaretka miała jakąś bazę. Zmieszałam jogurt z olejem, dodawałam stopniowo mieszając mąkę z proszkiem i cynamonem. Wstawiłam w naczyniu żaroodpornym do mikrofalówki na 6 minut na 500 W i był gotowy. Wystudziłam.

Zapomniałam dodać cukru do składników, zorientowałam się dopiero po upieczeniu – ale wyszło to na dobre, o czym niebawem.

Galaretkę zmieszałam z płaską łyżką żelatyny i rozpuściłam w szklance wrzątku. Studziłam dokładnie mieszając. Gdy zaczęła zastygać, dodałam słodki mus jabłkowy i wymieszałam. Wylałam na spód w tym samym naczyniu i wstawiłam do lodówki na noc.

Był pyszny i orzeźwiający, słodka galaretka jabłkowa świetnie smakowała na wytrawnym cynamonowym spodzie – jak na krakersach, tylko z cynamonem. Udał mi się ten deser i powtórzę go na pewno .

Smacznego !

http://www.grazynagotuje.pl/category/ciasta/page/4/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation