Inne

mariolka

Panettone- włoska babka drożdżowa

PRZEPIS:

Składniki:

Włoska babka drożdżowa – pyszna i puszysta.
Składniki na ciasto:
- 400 gram mąki pszennej tortowej,
- 180 mililitrów mleka,
- 12 gram drożdży instant,
- 150 gram cukru do wypieków ( drobny cukier),
- 130 gram masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka soli,
- starta skórka z 2 pomarańczy,
- 1 laska wanilii,
- 50 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 50 gram rodzynek
Składniki na polewę:
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 60 gram białej czekolady


Treść przepisu:


Kruszymy drożdże do miski a następnie dodajemy ciepłe mleko, jedną łyżeczkę cukry oraz jedną łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min pod przykryciem ( najlepiej ściereczką).
Topimy masło a następnie je studzimy. Wyłuskujemy ziarenka z naszej wanilii. Przesiewamy mąkę do miski do której dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, cukier, wanilię, kandyzowaną oraz normalną skórkę z pomarańczy. Dodajemy do tego również roztrzepane jajka i stopione mało. Całość wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastycznie. Dobrze wyrobione ciasto wykładamy z miski i jeszcze przez 5 minut wyrabiamy te ciasto na stolnicy. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy ponownie do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrabianie i wyrastanie powtórzyć jeszcze 2 razy.
Po trzecim wyrabianiu oraz odczekaniu godziny ciasto umieszczamy w tortownicy.
Przed wstawieniem do piekarnika - po ostatnim wyrośnięciu - można posmarować roztrzepanym jajkiem lub roztopionym i przestudzonym masłem.
Pieczenia
Pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni zaś następne 35 minut w 160 stopniach.
Jeśli wierzch naszej babki zacznie się za bardzo rumienić możemy przykryć nasze ciasto kawałkiem foli aluminiowej.
Jak już wyciągniemy nasze ciasto z piekarnika to należy je pozostawić przez około 6 godzin, przestudzić i przykryć ściereczką.

Polewa: czekoladę roztapiamy w misce( miska zanurzona w gorącej wodzie) a następnie dodajemy do niej śmietankę. Dokładnie mieszamy i gotowe.

Ważne: do tego rodzaju babki będziemy potrzebowali formy do pieczenia czyli tortownicy o średnicy około 20 centymetrów. Naszą formę musimy wyłożyć papierem do pieczenia tworząc kołnierz ponieważ ciasto będzie o wiele wyższe niż nasza forma.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation