Kuchnia

Dania jarskie

Sznycle z boczniaków

czas przygotowania : 20 minut
składniki :

kilka boczniaków średniej wielkości
3 jajka
1,5-2 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. startego parmezanu
do smaku - sól, pieprz, papryka słodka mielona

do smażenia - olej roślinny albo masło klarowane


sposób przygotowania : boczniaki oczyściłam i opłukałam szybko. Od razu osuszyłam bo nasiąkają wodą. Grubsze trzonki rozbiłam nieco tłuczkiem do mięsa żeby je zmiękczyć i żeby miały podobną grubość jak kapelusze. Naszykowałam 2 duże głębokie talerze - do jednego wybiłam jajka i roztrzepałam je doprawiając dość mocno a do drugiego wsypałam bułkę tartą, parmezan i wymieszałam.

Grzyby panierowałam najpierw z jajku a potem z bułce z serem. Opanierowane kładłam na średnio rozgrzany tłuszcz na głębokiej patelni. Smażyłam na niezbyt mocnym ogniu żeby boczniaki dobrze usmażyły się w środku a nie tylko zrumieniły.

Smażyłam po kilka minut z każdej strony na następnie zmniejszyłam ogień do minimum, przykryłam patelnię pokrywą i dusiłam jeszcze 3-5 minut żeby doszły. Jeśli będziecie mieli bardzo młode grzyby to nie trzeba ich tak długo smażyć. Większe i starsze można najpierw lekko obgotować i po dokładnym osuszeniu dopiero smażyć.

Sznycle z boczniaków podałam z surówką z kiszonej kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation