Kuchnia

ciasteczka, torciki, rogaliki

Składniki na keks z mnóstwem bakalii

1 szklanka suszonych żurawin
1/4 szklanki kandyzowanego ananasa
1/4 szklanki suszonych fig
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonych moreli
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
225 g masła
1 1/4 szklanki cukru
115 g wiejskiego serka (odsączonego z serwatki)
4 jajka
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki pasty waniliowej
2 łyżki rumu (lub innego aromatycznego alkoholu)

Figi i morele pokrój w kostkę. Wszystkie bakalie, oprócz skórki pomarańczowej, wrzuć do miski i zalej gorącą wodą. Odstaw na godzinę, żeby dobrze napęczniały. Następnie odcedź porządnie na sitku. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj wszystkie. (Patrz rada na dole)
Piekarnik nastaw na 160 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce ubij miękkie masło, cukier, serek wiejski, pastę waniliową i rum. Ucieraj mikserem ok. 5 minut aż masa będzie puszysta.
Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku, stale ucieraj.
Następniej dodaj odsączone bakalie i wymieszaj starannie.
Na końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 1 godzinę. Przed wyjęciem włóż w ciasto patyczek, jeśli jest suchy to ciasto jest upieczone.
Wystudź i posyp cukrem pudrem.


Rada: jeśli masz mało czasu to zalej bakalie wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj 10 minut, a następnie odcedź i wystudź (możesz je np. wynieść na balkon ;)).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation