Kuchnia

kulinaria

Babka kokosowa


Babka jest intensywnie kokosowa, wilgotna, pyszna. Całe mieszkanie pięknie pachnie jeszcze kilka godzin po wyciągnięcia ciasta z pieca.

Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,25 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
oraz
- gotowa polewa do ciast, biała
- 3 szczypty wiórków kokosowych do dekoracji

Wykonanie:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kokosem. W osobnym naczyniu zmiksować cukier z olejem, mlekiem, wanilią i jajkami. Dodać mąkę z wiórkami i zmiksować do połączenia składników.

Blachę keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przelać do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 - 80 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu, wyciągnąć babkę z formy, oblać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation