Kuchnia

Dekoracje ciast

Nutka Słodyczy: Sernik bananowy z musem z białej czekolady

Biszkopt kakaowy (tortownica o średnicy 21 cm)
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 kopiata łyżeczka kakao
1/2 łyżki octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie na najmniejszych obrotach wmieszać powoli i delikatnie mąkę oraz kakao. Na koniec wlać ocet i zmiksować dokładnie ciasto ostatni raz, nadal na najwolniejszych obrotach.

Ciasto przelać do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec biszkopt przez około 25 minut (ciasto powinno odejść od brzegów i stawiać opór po naciśnięciu na środku).

Masa serowa
330 g twarogu półtłustego
3 dojrzałe banany
sok i skórka z 1 dużej cytryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
5 płaskich łyżek mąki pszennej
Wszystkie wymienione składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg i banany zmielić lub dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać żółtka, cukier oraz skórkę i sok z cytryny, zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę wmieszać przy pomocy szpatułki. Na samym końcu wtłoczyć w masę serową pianę z białek. Całość wylać na ciepły biszkoptowy spód.

Piec w piekarniku (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) rozgrzanym do 150ºC przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Czekoladowa obwoluta
100 g białej czekolady
Z papieru do pieczenia wyciąć pas o długości równej obwodowi sernika i wysokości o około 0,5 cm wyższej niż wysokość ciasta. Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej i rozsmarować ją po całej powierzchni papieru, następnie owinąć nim sernik i włożyć do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła. Po tym czasie delikatnie zdjąć papier z boku ciasta.

Mus z białej czekolady
50 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać (prawie do wrzenia) w małym garnuszku, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, aby czekolada się roztopiła. Po tym czasie wymieszać do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, bez grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (lub jeśli się nam śpieszy można schłodzić w zamrażarce, ale trzeba uważać żeby musu nie zamrozić!).

Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i ubić mikserem, aż do otrzymania gęstego i puszystego musu (nie ubijać zbyt długo, by mus się nie zważył). Wyłożyć na wierzch dobrze schłodzonego sernika i równo rozsmarować. Jeżeli chcemy by sernik był idealnie płaski, a czekoladowa obwoluta będzie nieco za wysoka można ją lekko obniżyć i "przytopić" przez delikatne przyłożenie do niej z góry dużej, płaskiej i rozgrzanej na palniku kuchenki pokrywki od garnka. Całość schłodzić w lodówce.

Ponadto
2-3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
kilkanaście słonych paluszków
1 czekoladowe jajko "niespodzianka"
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wody
niebieski lub różowy barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)
W niedługim czasie przed podaniem ciasta wierzch oprószyć sporą ilością kakao.

Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej i wrzucić do niej połamane słone paluszki, obtoczyć je w czekoladzie. Wyciągać pojedynczo i układać na papierze do pieczenia budując przy tym "ptasie gniazdko" (pozostawić na środku adekwatny rozmiarowo otwór na jajko). Gotową budowlę włożyć do lodówki by zastygła.

Czekoladowe jajko "niespodziankę" ostrożnie i delikatnie przepołowić, tak aby otrzymać dwie całe połówki. Pudełeczko z zabawką opróżnić, a w zamian do środka włożyć drobny prezencik dla przyszłej mamy. Następnie złożyć jajo ponownie w jedną całość: jedną z połówek umieścić na parę sekund na rozgrzanej płaskiej powierzchni, aby się troszkę rozpuściła, a rozpuszczona czekolada stanowiła "klej" łączący obie połówki. Do pierwszej połówki "dokleić" drugą, tak by utworzyły całość i gotowe!

Gotowe jajo ustawić np. na zakrętce od wody mineralnej, oblać niebieskim lub różowym lukrem (w zależności czy potomek to dziewczynka czy chłopiec) przygotowanym z 2 łyżek cukru pudru i łyżeczki wody (gęstość lukru dostosować do potrzeb poprzez dodanie odrobiny więcej wody lub cukru pudru). Oblane lukrem jajo odstawić do zastygnięcia.

Na wierzchu sernika położyć czekoladowe gniazdko, a do gniazdka włożyć jajko "niespodziankę".

Smacznego,


Read more: http://nutkaslodyczy.blogspot.com/2015/06/sernik-bananowy-z-musem-z-biaej.html#ixzz3fDKzJBbW
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation