Kuchnia

Kicia na słodko! :D

Kakaowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej | Smakołyki Bereniki

Kakaowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej

Składniki:

200g kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli (można pominąć)
1 łyżka masła
1-2 łyżki miodu
100g daktyli
4-5 łyżek kakao
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku)
150g orzechów laskowych

DO OBTOCZENIA KULEK
40g orzechów laskowych
30g wiórków kokosowych


Wykonanie:

- kaszę jaglaną przesypać na sitko, przelać dokładnie wrzątkiem (pozwoli to pozbyć się ewentualnej goryczki)
- zagotować 400ml wody (2x tyle co kaszy, więc jeśli przygotowujecie mniejszą/większą porcję niż podana w przepisie, należy dać odpowiednio 2x więcej wody)
- wsypać kaszę, posolić, dodać masło, gotować przez około 15 minut lub do wchłonięcia się wody
- podczas gotowania najlepiej kaszy nie mieszać, chyba że boimy się, że przywrze, wtedy 2-3 razy można zamieszać
- jeśli kasza po wchłonięciu wody jest ugotowana, należy ją zdjąć z palnika i wymieszać z miodem, a następnie pozostawić do ostygnięcia

- orzechy laskowe uprażyć w piekarniku lub na patelni, pozbawić skórki, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne kawałki
- daktyle zalać 100ml wrzątku, odstawić na 30 minut, po tym czasie odlać wodę
- do ostudzonej kaszy dodać namoczone daktyle, całość zmiksować w malakserze lub blenderem na gładką masę
- do masy dodać rozdrobnione orzechy laskowe, kakao, domowy cukier waniliowy, dokładnie wymieszać
- masa powinna być klejąca, ale na tyle zwarta, żeby można było lepić z niej kulki, które zachowają kształt
- jeśli masa jest za rzadka (ze względu na mniej odparowaną podczas gotowania kaszę, więcej dodanego miodu, itp.), należy dodać więcej składnika zagęszczającego, np. zmielonych orzechów
- jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać np. więcej miodu (zamiast cukru) lub nieco wody
- do lepienia kulek można zanurzać dłonie w zimnej wodzie, wtedy masa będzie się mniej kleić
- z masy ulepić niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego)
- kulki obtoczyć w rozdrobnionych orzechach lub w wiórkach kokosowych
- przechowywać w szczelnym pojemniku ułożone w odstępach od siebie (są dość miękkie)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation