Inne

desery

Deser kawowy z musami z czarnej i białej czekolady

Składniki na galaretkę kawową:
1 szklanka mocnej czarnej kawy
2 łyżeczki żelatyny w proszku (propopnuję zmniejszyć do 1,5 łyżeczki)*
1 łyżka gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru kawowego (ja dałam brandy)


Kawę zaparzyć i dodać cukier oraz brandy, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do wina. Odstawić do stężenia.
* ilość żelatyny zależy od tego jakiej jest firmy. Ja zrobiłam z 2 łyżeczek i ciut za twarda wyszła. Proponuję dać 2 płaskie lub 1,5 łyżeczki)


Składniki na musy czekoladowe:
1 jajko + 1 żółtko (2 żółtka i 1 białko)
4 płaskie łyżki cukru pudru
60 ml śmietanki 30%
30g masła
50g białej czekolady
50g gorzkiej ciemnej czekolady

Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzatkiem. Żółtka umieścić w metalowej miseczce lub małym rondelku razem z połową cukru pudru i kremówką. Miseczkę umieścić na większym garnku do którego nalać ok 1 szkl wrzątku. Dno miseczki nie może stykać się z wrzatkiem. Podgrzewać na parze non stop mieszając i uważając by nie zrobiła sie nam jajecznica ;) Masa zacznie nam gęsnieć. Jak zacznie przyklejać się do łyżki i osiągnie na tyle wysoką temp. by mogły w niej rozpuścić sie czekolady - zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Dzielimy na pół. Do jednej cześci dodajemy białą do drugiej gorzką czekolade i bardzo dokładnie rozpuszczamy.
Białko ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijamy dodajemy pozostałą drugą połowę cukru pudru i ubijamy jeszcze ok 1 min do momentu gdy białko zrobi się błyszczace i bardzo sztywne. Dzielimy na pół i dodajemy po połowie do musów z białej i gorzkiej czekolady.
Na stężałe galaretki delikatnie wykładamy najpierw mus z gorzkiej czekolady i znów na chwilę schładzamy, a następnie mus z białej czekolady. Odstawić do całkowitego stężenia.
Przed podaniem chwilkę niech postoi w temp. pokojowej :) Mozna posypać wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation