Kuchnia

Kuchnia

*** BISZKOPT ORZECHOWY ***

Składniki:

120 g zmielonych orzechów lasowych
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
70 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
20 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki)
40 g kaszy manny (4 łyżki)

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, tak, aby były pod ręką. Temperaturę w piekarniku ustaw na 170°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Do jednej miski przełóż białka i zmiksuj je na gęstą i sztywną pianę. W drugiej misce umieść żółtka, dodaj cukier puder i zmiksuj na jasnożółtą masę. Następnie dodaj zmielone orzechy wymieszane z kaszą manną i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie połącz. Następnie masę jajeczno-orzechową dodawaj po jednej łyżce do ubitych białek i mieszaj delikatnie łopatką, uważając, aby masa nie opadła. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostaw w blaszce do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjmij delikatnie biszkopt i pokrój na kilka blatów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation