Kuchnia

ulubione

Biszkopt na tort – Przepisy Kuronia – Jan Kuroń

Składniki

200 g jajek (już bez skorupek ) na oko to 4 jajka M
120 g cukru do wypieków (drobnego)
20 g roztopionego masła
120 g mąki pszennej (t.550 lub 450 – tortowa)
Krok po kroku

Krok 1
Formę o średnicy 18 cm – przygotuj. Spód formy odrysuj małym nożykiem na papierze do pieczenia. Wsadź kółko z papieru do foremki, a następnie wysmaruj całą foremkę roztopionym masłem (dobrze do tego użyć pędzelka).

Krok 2
W szerokim rondlu zagrzej wodę. Wbij jajka do miski, wsyp drobny cukier i trzymając miskę w gorącej wodzie delikatnie ubijaj jajka. Sprawdzaj ich temperaturę – nie mogą osiągnąć więcej niż 47 stopni Celsjusza. Ubijanie w kąpieli wodnej powinno być do podwojenia ilości jajek.
Następnie wyjmij miskę z kąpieli wodnej i ubijaj w mikserze planetarnym, aż uzyskasz kremową (w kolorze), ubitą masę. Zrób „test wstążki” – tj. nabierz masę na łyżkę i wlewaj z powrotem do misy – jeżeli będzie się utrzymywać na powierzchni, tworząc strużkę (wstążkę) to znaczy, że jajka z cukrem są już dobrze ubite. Następnie w 3 partach dodaj mąkę. Każdą partię wmieszaj w ubite jajka kilkoma ruchami łyżki silikonowej. Na sam koniec wlej roztopione masło i delikatnie zamieszaj.

Krok 3
Piecz w temp. 175 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Biszkopt się ładnie zarumieni – możesz sprawdzić czy się dopiekł wbijając ostrze małego nożyka centralnie w biszkopt.

Krok 4
Po upieczeniu wyjmij z formy i połóż do góry nogami na kratce. Gdy ostygnie – przekrój nożem ząbkowanym na pół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation