Kuchnia

wypieki

Przepis na pizze.
składniki:
-0,5 kg mąki
- drożdże około 10 g
- Około 300 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- ser
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru - jak ktoś chce
- koncentrat pomidorowy
- wędlina - ( w zależności kto jaką lubi np, kiełbasa , szynka itd. )
- zioła - ( do własnego uznania)
Sposób przygotowania :
1. Drożdże rozdrobnić palcami z dwiema łyżkami stołowymi ciepłej wody ( jak ktoś woli dodajemy do tej wody cukru pudru ). Odstawiamy na parę minut.
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól , mieszamy .
Po chwili , dolewamy do mąki drożdże z wodą .
3. Ugniatamy aż uzyskamy ciasto.
4. Dolewamy mleko , oliwę i ugniatamy aż będziemy mieli gładkie ciasto .
5. Ciasto należy wyjąć z miski , podsypać mąką , uformować i odstawić na 15 minut pod szmatką.
6. Po 15 minutach dzielimy ciasto na równe , około 120 - 150 gramowe porcje. Robimy z nich kule i odkładamy je na 30 minut pod szmatką aż urosną .
7. Piekarnik rozgrzewamy na 240 stopni .
8. Ciasto rozwałkowujemy na płasko .
9. Brytfankę smarujemy oliwą ( zwłaszcza brzegi ) .
10. Rozkładamy ciasto na brytfankę .
11. Smarujemy ciasto koncentratem pomidorowym .
12. A na wierzch kładziemy wędlinę , zioła , ser itp .
13. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż pizza będzie gotowa ( ok. 30 minut ).
14. Smacznego .!

Ciekawostka :
Co zrobić z ciastem którego nie wykorzystamy tego samego dnia?
Można podzielone już porcje wsadzić do lodówki, następnego dnia wyjąć, uformować kulę, odstawić żeby się ociepliło i dalej postępować dokładnie tak samo, jak w przepisie stoi.:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation