Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

wypieki

Fudge pistacjowe

Tym razem zapraszamy Was na wiosenne fudge o smaku pistacjowym: słodkie, z kawałkami pistacji, o pięknym pastelowym kolorze. Na pewno będzie Wam smakować, a już zwłaszcza jeśli lubicie migdały, pistacje i marcepan! W wykonaniu podobne do naszych poprzednich przepisów na fudge, czyli szybkie i proste :) Wygląda smakowicie i elegancko, jeśli chcecie zrobić komuś słodki prezent to dobrze trafiliście. Fudge, jak inne tego typu słodycze świetnie nadaje się do słodkich bufetów – ten przepis polecamy szczególnie na wiosenne wesele!

Składniki na ok. 25 kostek:

230 g białej czekolady,

110 g serka kremowego,

185 g cukru pudru,

łyżeczka ekstraktu waniliowego,

1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego,

szczypta soli,

zielony barwnik,

70 g grubo posiekanych pistacji (najlepiej niesolonych).

Przygotowujemy foremkę lub plastikowy pojemnik (o wymiarach ok. 18 x 18 cm) lekko wysmarowany tłuszczem i wyłożony papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W większej misce mikserem ubijamy przez chwilę serek, następnie dodajemy cukier puder, sól i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Wlewamy czekoladę i jeszcze chwilę mieszamy. Do masy dodajemy ekstrakty: waniliowy i migdałowy oraz zielony barwnik, miksujemy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy pistacje, mieszamy fudge szpatułką i przekładamy do przygotowanej foremki.

Odkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Kroimy w kwadraty 2 x 2 cm (lub nieco mniejsze).

Fudge można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation