Kuchnia

desery,wypieki i inne słodkości

żytnie ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki startej na drobnej tarce marchwi
szklanka mąki żytniej razowej
pół szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki musu jabłkowego
2 jajka
pół szklanki oleju
pół łyżeczki soli
łyżeczka przypraw do piernika
pół łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka sody
pół łyżeczki sody

Zaczynamy od utarcia jajek z cukrem. Następnie dodajemy olej i dalej ucieramy przez chwilę. Kolejnym krokiem jest dodanie musu jabłkowego oraz marchewki. Mieszamy przy pomocy łyżki. Teraz dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Dodajemy też posiekane orzechy i ponownie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą przekładamy masę do formy (ja użyłam standardowej blaszki "keksówki"). Wkładamy do piekarnika na około 45-50 minut w temperaturze ok. 165 stopni.
Po upieczeniu i schłodzeniu można udekorować polewą z serka twarogowego:
2 łyżki miękkiego masła
5- 6 łyżek naturalnego serka twarogowego
1-2 łyżek cukru pudru
Składniki ucieramy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Nawet jeśli polewa ma rzadką konsystencję, po schłodzeniu w lodówce powinna stężeć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation