Kuchnia

kuchnia

Spaghetti alla puttanesca | Kwestia Saku


SKŁADNIKI

2 PORCJE
120 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy extra
3 ząbki czosnku
4 fileciki anchois
1/3 szklanki czarnych oliwek
1 czubata łyżka kaparów
1/3 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki oregano
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
natka pietruszki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki.
Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation