Kuchnia

kulinaria

Wigilijna biała fasola w miodzie

Składniki:
1 1/2 szklanki białej fasoli
1/2 szklanki jasnego miodu albo syropu z agawy
sok z jednej cytryny
3 spore gałązki rozmarynu
oliwa
świeżo mielony pieprz i sól

Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem fasolę namoczyć w dużej ilości wody, zostawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.
Kiedy fasola będzie gotowa w małym rondelku zagotować miód, sok z cytryny i rozmaryn. Gotować przez 3-4 minuty na najmniejszym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć fasolę przez 3-4 minuty. Powinna mieć złotą, lekko chrupiącą skórkę.
Fasolę nałożyć na talerze albo do dużego półmiska i zalać miodowym sosem, posypać obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem i oprószyć solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation