Kuchnia

Muffinki i babeczki

Waniliowa Chmurka: Razowe babeczki z truskawkami

/ przepis własny na 12 muffinek/

- 220 g mąki pszennej razowej (można użyć mąki pełnoziarnistej)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy.
- 150- 180 ml maślanki
- 50 ml oleju kokosowego (płynnego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/ 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- miseczka świeżych truskawek (ok. 200 g)

składniki kruszonki:
- 20 g mąki pszennej razowej (można użyć mąki pełnoziarnistej lub jaglanej)
-15 g płynnego oleju kokosowego
- 10 g ksylitolu


W miseczce rozcieram palcami składniki kruszonki: mąkę, olej kokosowy i ksylitol.
Odstawiam na bok.
Mąkę przesiewam do dużej miski, wsypuję otręby, które pozostaną na sitku, dodaję sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
W osobnej misce łączę jajka z płynnym olejem kokosowym, ekstraktem waniliowym, syropem klonowym i maślanką.
Łączę zawartość obu misek i mieszam za pomocą łyżki.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na kawałki, wrzucam do miski z wcześniej przygotowanym ciastem i mieszam.
Formę do muffinek wykładam papilotkami i wypełniam je babeczkowym ciastem.
Wierzch każdej babeczki posypuję kruszonką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Piekę w nim babeczki przez ok. 25 minut.

Smacznego! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation