Kuchnia

Placuszki, kotleciki

Podpłomyki z kapusty

500 g białej kapusty,
2 łyżki stopionego masła,
100 g margaryny,
1 szklanka mąki,
pół szklanki śmietany,
1 jajko,
1 łyżka nasion sezamu,
sól i przyprawy do smaku.

Kapustę drobno posiekać i posolić. Smażyć na maśle pod przykrywką. Schłodzić i zmielić.
Przetrzeć przez sito.
Dodać mąkę, margarynę, śmietanę i doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wyciąć podpłomyki przy pomocy szklanki. Posmarować każdy kawałek masłem, posypać sezamem i umieścić w piekarniku do 180 stopni.
Podpłomyki z kapusty wypiekać na złoty kolor.
Podawać na gorąco ze śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation