Kuchnia

Naleśniki, gofry, racuszki

Krokiety z pieczarkami


Ciasto naleśnikowe:
250ml mleka
250ml gazowanej wody mineralnej
2 jajka
225g mąki pszennej
pół łyżeczki soli


Farsz:
600g pieczarek
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju


Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia


Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Ząbek czosnku pokroić na drobno.
Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno.
(Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek.
Przyprawić solą i pieprzem.
Mleko, wodę i jajka wymieszać.
Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.

Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu.
Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation