Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lisiecka Przystań: Kruche ciastka marcepanowe
(przepis z Moich Wypieków)

100 g masy marcepanowej*
50 g cukru pudru
90 g miękkiego masła
2 małe jajka kurze lub 7 przepiórczych
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

*w oryginalnym przepisie jest 130g, ale ja po prostu nie miałam więcej i też wyszły doskonałe

Piekarnik nagrzewamy do 190℃.

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto.
Wyciągamy. Urywamy malutkie kawałki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (maksymalnie). Układamy na papierze do pieczenia (w pewnych odstępach, bo trochę rosną te ciacha). Rozpłaszczamy i ozdabiamy pieczątką lub widelcem (w kratkę).

Pieczemy ok. 12-14 min. Mają być złote.
Proponuję ich pilnować trochę, bo łatwo można przegapić właściwy na wyciągnięcie moment :)

Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation